Adresa
Marka Marulića 2,
71000 Sarajevo
Telefon / Fax
+387 33 214-481
+387 33 556-905
Email
info@arhivfbih.gov.ba

Direktor Arhiva Federacije je
prof. dr. sci  ADAMIR JERKOVIĆ

 Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 26. aprila 2007. izabran je za direktora Arhiva Federacije pošto je prošao redovnu konkursnu proceduru. Dužnost direktora je preuzeo 6. juna 2007. godine.  Ima rang  arhivskog savjetnika.

Gimnaziju je završio u Zenici, a diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. magistrirao je istoriju, a doktorirao sociološke nauke.

Predsjednik je Komisije za polaganje stručnog arhivističkog ispita Federacije Bosne i Hercegovine.Predsjednik  je Upravnog odbora Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine, a na tu dužnost izabran je 8. aprila 2009. godine.

 

 

 

Bogata biografija

Dr. Adamir Jerković  je  obavljao je, između ostalih, sljedeće dužnosti:

Direktor Arhiva Federacije BiH prof. dr. sci Adamir Jerković

  • Savjetnik Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne  i  Hercegovine,
  • Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine  dr.  Halida Genjca,
  • Savjetnik i šef kabineta  predsjedavajućeg Predsjedništva BiH  g. Beriza Belkića,
  • Prvi glasnogovornik / portparol Predsjedništva Bosne i Hercegovine,
  • Savjetnik Federalnog ministra za rad i socijalnu politiku  u Vladi Federacije BiH,
  • Direktor Marketinga u JP  BH Pošta,
  • Pomoćnik Generalnog direktora JP  BH Pošta,
  • Predsjednik Upravnog odbora Poštanske banke Bosne i Hercegovine,
  • Direktor Arhiva Federacije.

Bio je na kraćem  stručnom usavršavanju u  State departmentu  u Wahingtonu. 


Kao član državnih delegacija učesnik je bilateralnih susreta sa šefovima država, premijerima i svjetskim liderima, kao i na međunarodnim sastanaka i sjednica posvećenih Bosni i Hercegovini, od donatorskih  konferencija do «Pakta za stabilnost».

Rukovodio  je timovima na državnom nivou koji su se bavili strateškim pitanjima iz različitih oblasti.  Predvodio delegacije i izaslanstva u zemlji i van njenih granica. Kao specijalni i lični izaslanik predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića predao je u Pekingu pismenu poruku predsjedniku NR Kine i predsjedniku Centralnog komiteta KP Kine  Jiang Zeminu.


Prije toga obavljao je sljedeće dužnosti:


-  Sekretar Predsjedništva Opštinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda Zenica
-  Glavni i odgovorni urednik Radio Zenice
-  Dugogodišnji dopisnik Radio Sarajeva iz Zenice,
-  Osnivač  i glavni i odgovorni urednik Televizije Okruga Zenica
-  Glavni i odgovorni urednik ITC RTV BIH  Zenica
-  Direktor Direkcije za informisanje Patriotske lige Zenica
-  Komentator /urednik Vanjskopolitičke redakcije TV BiH.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada i priznanja

Kapitalne promjene u Arhivu Federacije

Za ime sadašnjeg direktora vežu se kapitalne promjene u Arhivu Federacije. Pod njegovim rukovodstvom dinamiziran je rad, oživljena je skoro umrtvljena struktura kolektiva pa je danas Arhiv Federacije jedna od najboljih arhivskih kuća u Bosni i Hercegovini.                         

Upoređivali smo urađeni posao u godinama do dolaska novog menadžmenta ( period od 10 godina) sa poslom koji je obavljen u posljednjih pet godina. Jasno se vid da je od starta Arhiva 1998. pa do 2007., dakle za deset godina rada, obavljeno 126 škartiranja (uništavanje bezvrijedne registratrurne građe) a da je od dolaska novog menadžementa (2007.) za svega pet godina (upola manje vremena) obavljeno škartiranje u 559 slučajeva. I svi drugi parametri su ovakvi.

Razvio je bogatu bibliotečku aktivnost. Krećući od nule, Arhiv Federacije je stigao do 2500 bibliotečkih jedinica. Ukoričene su sve dnevne novine, službeni glasnici i novine, tako da istraživači imaju mogućnost pretrage.

Od nekadašnjeg mrtvog arhiva napravio je zajedno sa svjesnim saradnicima uglednu međunarodnu kuću poznato po svjetskim izložbama. Najvrednija izložba je Srebrenički inferno koja je pokazana u brojnim svjetskim metropolama: Kairo, Berlin, Frankfurt, Minhen, Ankara, Istanbul,  Kajseri, Adana, Bursa, Adapazar, Kočaeli, Trabzon, Rijeka, Split, Zadar, Pula, Gospić, Novi Pazar, Varšava, Vilnius, itd.

Pokrenuo je stručno – edukativni godišnjak „Anali“ koji reprezentuje rad arhiva i globalne arhivske djelatnosti. On je glavni i odgovorni urednik.

Knjige o predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću

Pisao je  knjige o životu i radu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine r. Alije Izetbegovića , kojemu je nekoliko godina bio savjetnik i blizak saradnik.

 - Knjige Alija izbliza (I-III)  izazvale su veliki publicitet. Na promocijama je učestvovalo više hiljada posjetilaca. Ova trilogija  je imala 55 promocija u gradovima BiH, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Turske.

 - Knjiga Sjećanja na Aliju Izetbegovića izašla je povodom 85. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića, 36 promocija. U njima o prvom predsjedniku BiH razgovara sa predsjednicima republika, premijerima i uglednim građanima svijeta.