Adresa
Hamdije Ćemerlića 2.
71000 Sarajevo
Telefon / Fax
+387 33 214-481
+387 33 556-905
Email
info@arhivfbih.gov.ba

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine priredio veliku međunarodnu izložbu

100 GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVJETSKOG RATA

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine obilježio je 11. novembar,  kraj Prvog svjetskog rata, u literaturi poznatog kao Veliki rat. Prigodnom izložbom koja se sastoji od 40 panoa Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine je pokazao tok četverogodišnjeg rata. Prof. dr. Adamir Jerković je istakao veliku tragiku sukoba u kojem je poginulo 10 miliona ljudi, uz milione ranjenih, sa ogromnom materijalnom štetom. Došlo je do prekompozicije političke karte svijeta, sa koje je nestala Austro-ugarska monarhija od koje su rođene mnoge zemlje, među kojima  Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevina Jugoslavija

Iako je kapitulirala, Njemačka se nije odrekla svog eskpanzionističkog sna, što je potaknulo klice sukoba, a krizu kapitalističkog sistema produbila je Oktobarska revolucija u Rusiji. Svijet je nakon 20 godina nastavio novi svjetski rat. Jerković je kazao da su ovom izložbom „htjeli pozvati svijet na uzdržanost i razum i kazati da rješenja nema silom“.

„Sarajevo bilo najpozvanije da priča o ovoj  tragediji, jer je svjetski rat krenuo upravo iz ovog grada ubistvom autrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda. Nakon 78 godina od tog ubistva počela je srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu u kojem je Sarajevo stradalo više od bilo kojeg grada“, istakao je prof. dr. Adamir Jerković.

U slobodnom Sarajevu  danas je zaokružena priča o velikom ratu, koji se završio prije sto godina, ali njegove posljedice se i dalje osjećaju, posebno na Balkanu.

Foto: Hamdo Branković

  • Meu-posjetiteljima-su-bili-nekadanji-lan-Predsjednitva-BiH-Stjepan-Kljuji-i-ministar-unutranjih-poslova-Avdo-HebibMeu-posjetiteljima-su-bili-nekadanji-lan-Predsjednitva-BiH-Stjepan-Kljuji-i-ministar-unutranjih-poslova-Avdo-Hebib
  • Sve-bitke-zabiljeene-na-panoima-Arhiva-Federacije-BiHSve-bitke-zabiljeene-na-panoima-Arhiva-Federacije-BiH
  • Veliko-zanimanje-za-izlobuVeliko-zanimanje-za-izlobu
chastity man teased by wife.free videos a tropical threeway with three brunettes gets hardcore.
mi primera vez jessi lopez. redwap
xvideosking.me brown sandboxxx.