Adresa
Marka Marulića 2,
71000 Sarajevo
Telefon / Fax
+387 33 214-481
+387 33 556-905
Email
info@arhivfbih.gov.ba

Na izložbi Nacionalnog arhiva Litvanije u Sarajevu, Arhiv Federacije BiH  prvi put u svojoj historiji dodijelio svebosanskohercegovačka priznanja

 

 KRALJ TVRTKO PRVI PRIPAO ADAMIRU JERKOVIćU

Bosanski stećak dobili istaknuti arhivisti: dr. Andrej Rodinis, Zoran Mačkić i strani državljani iz Litvanije prof.dr. Ramojus Kraujelis i Turske Hasan Soygüzel

 

Povodom Meðunarodnog dana arhiva danas je Arhiv Federacije Uredbom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dodijelio najznačajnija strukovna priznanja: „Plaketu Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“, Bosanski stećak“ i Pismene pohvale.

Najznačajnije svebosanskohercegovačko priznanje u vidu plakete „Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“ pripalo je prof. dr. Adamiru Jerkoviću za meðunarodno prezentovanje Bosne i Hercegovine, ukupan arhivistički doprinos kao i stabilizaciju Arhiva Federacije u minulim godinama. Ovu je odluku donio jednoglasno nezavisni Žiri za dodjelu arhivističkih priznanja Arhiva Federacije, a nagradu je u ime premijera Federacije BiH Fadila Novalića uručio njegov lični izaslanik Denijal Pelidija.

Bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ pripalo je istaknutom arhivisti dr. Andreju Rodinisu iz Arhiva Bosne i Hercegovine i diplomiranom pravniku Zoranu Mačkiću iz Arhiva Republike Srpske za doprinos razvoju bosanskohercegovačke arhivistike i za ukupnu radnu posvećenost.

Žiri je saopćio da je bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ dodijelio i dvojici stranih državljana: Šefu arhivista Litvanije prof. dr. Ramojusu Kraujelisu i sekretaru turske općine Yalova g. Hasanu Soyguzelu za njihov lični angažman u širenju prijateljstva sa litvanskim i turskim narodom i za doprinos razvoju meðunarodnih veza, arhivske nauke i afirmaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u svijetu.

Pismenu pohvalu u vidu plakete, Žiri je dobili su arhivisti profesor Admiru Hadroviću, zaposlen u Arhivu Federacije, te novinar „Osloboðenja“ Nisadu Selimoviću i Jutarnji programu TV Sarajevo.

Priznanja su uručena u Zemaljskom muzeju BiH na izložbi Nacionalnog arhiva Litvanije „Slobodo lijepo ti je ime“ s kojim je Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine danas potpisao Sporazum o dugoročnoj arhivskoj saradnji.   

Neki od gostiju koji su prisustvovali otvaranju ove izložbe su i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovini, Valentin Inzko, potpredsjednik Vlade Federacije, Vesko Drljača, i još neki od direktora naših institucija.

                                                                                                           Press služba Arhiva Federacije  

        

Dostavljeno:

- Sredstvima informisanja