Adresa
Marka Marulića 2,
71000 Sarajevo
Telefon / Fax
+387 33 214-481
+387 33 556-905
Email
info@arhivfbih.gov.ba

ZATRAŽENA POMOĆ OD LATVIJACA EVROPSKOM PUTU BIH

U Rigi su danas direktori Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i Nacionalnog arhiva Latvije prof. dr. Adamir Jerković i Mara Sprudža potpisali Sporazum o saradnji između dva arhiva, čime su institucionalno učvrstili međusobne odnose. Mara Sprudža je ovom prilikom podržala stav bosanskohercegovačke delegacije o brzom kretanju BiH prema evroatlantskim integracijama rekavši da je to jedini siguran put koji obezbjeđuje nezavisnost države. U Rigi su odjeknule i riječi presjednika Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića da je prioritetni put Bosne i Hercegovine ulazak u Evropu. Jerković je zatražio od arhivista i svih građana Latvije da još snažnije i angažiranije pomognu ovaj put Bosne i Hercegovine u Evropu. -Zanimljivo je, kaže dr. Adamir Jerković, da je Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine bio prvi arhiv iz neke zemlje koja ne graniči sa Latvijom, a sa kojom su oni potpisali Sporazum o saradnji. Latvijci su htjeli uspostaviti saradnju sa nekim ponosnim arhivom koji hrabro i uporno govori o stradanju jednog naroda. Pronašli su taj arhiv u Sarajevu i nama je veoma drago da su prepoznali ono što mi radimo. Mi predstavljamo svijetu našu krvavu i tešku borbu za slobodom, naše tako velike žrtve i što se borimo da istina probije granice Bosne i Hercegovine i da postane svojina svijeta, kao što je genocid u Srebrenici. Trideset prijestolnica i velikih gradova svijeta gdje je do danas postavljena izložba, svjedoči o tome“, kaže dr. Adamir Jerković.

U Nacionalnom arhivu Latvije nakon toga je postavljena svjetska izložba „Srebrenički inferno“. Na prozorima Nacionalnog arhiva koji se inače nalazi u strogom centru Rige izvješeni su panoi koji svedoče o genocidu u ljeto 1995. godine, kada je umoren smrću cijeli jedan grad od 8372 stanovnika Srebrenice. O ovom zločinu u Srebrenici, koji su počinili srpski vojnici u julu 1995. godine nad 8.372 stanovnika ovog istočnobosanskog grada, svjedoči 25 velikih panoa.

Prof. dr. Adamir Jerković je ovom prilikom govorio o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da je ona složena.

„Premda je rat završen, separatizam je i dalje veoma prisutan, posebno u srpskom dijelu Bosne i Hercegovine. Srpske vlasti, naprimjer, zabranjuju bošnjačkoj djeci da svoj jezik u školama nazivaju bosanskim. One im nameću potpuno neprimjeren naziv za njihov jezik. Vrhunac separatizma bio je nedavni, potpuno ilegalni referendum, kojim je vođstvo entiteta Republika Srpska pokušavalo da se suprotstavi odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim dan tog entiteta - 9. januar. Radi se o ratnom datumu kojeg ostale nacionalnosti u entitetu Republika Srpska ne prihvataju, jer je to dan kada je pokušana destrukcija Bosne i Hercegovine. Nakon toga su uslijedila svirepa ubistva, silovanja, mučenja i masovna protjerivanja nesrpskog življa sa vlastitih ognjišta. Spomenuti referendum označen je od domaćih i stranih zvaničnika kao direktan pokušaj podrivanja ustavno-pravnih temelja države i označen je potpuno ilegalnim. To je, dakle, Bosna i Hercegovina danas, u kojoj su sučeljene snage progresa i snage regresa. Ishod naravno nije upitan, ali ovakve opstrukcije čine bosanskohercegovački put prema evropskim integracijama neuporedivo dužim“, zaključio je prof. dr. Adamir Jerković.

Direktor Arhiva Federacije BiH je vodio tokom dana i veoma važne razgovore sa mnogim istaknutim kulturnim radnicima. Posjetio je direktora Latavijske nacionalne biblioteke dr. Andrisa Vilksa kojom prilikom je uručio svoju knjigu „Sjećanja na Aliju Izetbegovića“.

„Latvijska javnost sada je dobila priliku da se upozna sa ocem bosanske nezavisnosti, istakao je dr. Jerković, koji je u to vrijeme obavljao dužnost savjetnika predsjednika Alije Izetbegovića. Vilkis je u razgovoru pozdravio nastojanja BiH da se priključi evroatlanstkim intergracijama.

Delegacija Arhiva Federacije BiH i UAAR FBiH nastavlja danas posjetu i drugim arhivima i kulturnim ustanovama u zemlji.

(Riga, 11.10.2016.)

  • 1Čestitke su razmijenili direktori arhiva
  • 2Ferida Tabaković sa domaćinima iz NA Latvije u Jurmnali, na obali Baltika
  • 3Ispraćaj naših arhivista na aerodromu u Rigi
  • 4Izlet koji su priredili Latvijci u Jurmali
  • 5Memorandum o saradnji i razumijevanju potpisali su direktori arhiva Mara Sprudža i dr. Adamir Jerković
  • 6Saradnica Maida Jakubović na obali Baltičkog mora
  • 7Središte Rige
  • 8Ulice Rige